fbpx
Družinski odnosi v družinskih podjetjih: Ključ do uspeha leži v kakovostni komunikaciji in reševanju izzivov

V družinskih podjetjih se pogosto prepletajo poslovni in osebni odnosi, kar lahko privede do številnih izzivov in konfliktov. Kot zakonska in družinska terapevtka ter diplomirana ekonomistka, dr. Nada Mirnik Trtnik, verjamem, da je za uspešno krmarjenje skozi te izzive ključnega pomena tudi razumevanje in obravnavanje osnovnih družinskih odnosov.

Komunikacija: Temelj trdnih odnosov

Učinkovita komunikacija je temelj zdravih družinskih in poslovnih odnosov. V družinskem podjetju moramo spodbujati odprto,  iskreno in tudi spoštljivo komunikacijo, ki omogoča izražanje idej, skrbi in pričakovanj. Pomembno je, da se vzpostavi varno okolje, kjer so vsi člani slišani in upoštevani.

Reševanje izzivov in konfliktov

Izzivi in konflikti so neizogibni, še posebej v okolju, kjer se prepletajo poslovni in družinski interesi. Ključno je, da se te situacije obravnavajo hitro in učinkovito, s poudarkom na iskanju rešitev, ki so v najboljšem interesu tako posameznikov kot podjetja. Sposobnost jasne komunikacije, umirjanja čustev in skupna želja po razrešitvi pomagajo  delati korake v smeri razreševanja. V kolikor pa se vam zatakne, priporočam obisk družinske terapije, kjer v varnem okolju naredim kot terapevtka prostor za boljšo komunikacijo in učinkovitejše reševanje izzivov in konfliktov.

Vloge znotraj družinskega podjetja

Jasno definiranje vlog in odgovornosti v družinskem podjetju pomaga preprečevati konflikte in nesporazume. Pomembno je, da se, kar se da,  ohranja profesionalnost ter da se poslovne odločitve sprejemajo na podlagi kompetenc, usposobljenosti in ne zgolj na podlagi družinskih vezi. V zasebnem družinskem okolju lahko imate drugače razdeljene vloge, ste bolj enakopravni kot v poslovnem okolju. Tu potrebujete jasne razmejitve, številne iskrene pogovore.

Psihoterapevtska podpora

V svoji praksi kot dr. Nada Mirnik Trtnik nudim celostno podporo družinskim podjetjem skozi psihoterapijo, družinsko terapijo in partnersko terapijo. Moj pristop temelji na razumevanju tako poslovnih kot osebnih dinamik, ki vplivajo na družinska podjetja. S pomočjo terapije lahko člani družinskega podjetja izboljšajo svoje medsebojne odnose, komunikacijo in skupaj uspešneje rešujejo izzive in konflikte, ki se pojavljajo na njihovi skupni poti.

Psihoterapija in družinska terapija ponujata prostor za raziskovanje in reševanje globljih vprašanj, ki vplivajo na družinske odnose in poslovno uspešnost. Partnerska terapija pa je namenjena krepitvi odnosa med partnerjema, ki skupaj vodita podjetje, ter iskanju ravnovesja med delom in zasebnim življenjem.

Skupaj z Zinko Kosec pa izvajava skupinske delavnice Družinski odnosi – družinski posel, o kateri si lahko več preberete tukaj.

Zaključek

Družinska podjetja stojijo pred izzivi, ki zahtevajo posebno pozornost in pristop. Kot dr. Nada Mirnik Trtnik, z bogatimi izkušnjami na področju zakonske in družinske terapije ter znanj iz študija ekonomije, sem tukaj, da vam na tej poti ponudim podporo. Skupaj lahko odkrijemo strategije in rešitve, ki bodo vašemu družinskemu podjetju pomagale rasti in uspevati, hkrati pa ohraniti harmonijo v vaših odnosih.

 

Dr. Nada Mirnik Trtnik, zakonska in družinska terapevtka, socialna delavka, ekonomistka