fbpx
Izolacija s partnerjem – priporočene strategije s strani terapevtov za zmanjševanje stresa

Veliko Slovencev preživi v tem času veliko več časa s svojim partnerjem, kot so ga kadarkoli v preteklosti.

 

Veliko odnosov je pod testom številnih trenutkov, ki so prepredeni z raznimi pritiski, ki se ustvarjajo skozi tedne, ko smo zaprti doma, da bi preprečili širjenje koronavirusa.

 

Ljudje smo v tem času polni stisk, strahov, kaj se dogaja, kako dolgo bo to še trajalo, kako bo s službami, kako peljati šolanje otrok na domu, kako bo z denarjem.

 

In tesnoba, ki se poraja v posamezniku, ne gre drugam, kot k  partnerju in tudi k otrokom.

 

Pari si lahko pomagajo z dialogom, ki zmanjšuje stres.

 

Kadar smo v stresnih situacijah, smo nagnjeni k temu, da raje rešujemo probleme, kot pa poslušamo drug drugega o njegovih čustvih.

 

Pri imago pogovoru terapevti priporočamo, da en partner nekaj časa govori, drugi pa posluša in potem vlogi obrneta. Tisti ki posluša naj postavi empatična vprašanja, da poglablja razumevanje drugega in da nazaj samo empatijo. Empatija pomeni, da samo nasloviš čustva drugega, poimenuješ, kako misliš da se drugi počuti, kako mu je. Lahko reče samo »Ima smisel, da se  tako počutiš.« to  pomaga zmanjšati raven stresa v drugemu.

 

Možna vprašanja so še: Kaj je tvoj najslabši scenarij glede tega? Česa te je resnično strah? O čem ti  plešejo misli po glavi? Kakšne misli ti pridejo na misel, ko se sproščaš?

 

Potrudi  se, da si kot turist v partnerjevem umu in srcu. Da res raziskuješ, kako mu je. Da mu ne ponujaš takoj nasvetov.

 

Raziskave kažejo, da je pomembna stvar, ki ohranja odnose to, da smo  partnerjevi zavezniki v času ko partner doživlja stres.

 

Važno je tudi, da vemo, kdaj stopiti na zavoro v pogovoru.

 

Dobro je stopiti na zavoro, ko se začnemo prepirati zaradi malih nesoglasij. Takrat postane ton negativen. Takrat se je dobro ustaviti, si vzeti premor, da se umirimo. V tem času umiritve naj nebi razmišljali o debati, ki smo jo imeli s partnerjem, umaknite se iz vidnega in zvočnega dosega svojega partnerja in naredite nekaj, kar vas pomiri, kar vas umakne in boja ali  umika (umik ne pomeni kratek umik za umiritev ampak daljši umik iz dialoga, ko so tihe maše, neodzivnost…).

 

Vrnite se nazaj k partnerju ob določenem času, o katerem sta se že prej dogovorila in nadaljujta z razpravo. Če sta res naredila to, da sta se prej dobro umirila, se vama bo zdelo, kot da vama delujejo možgani čisto drugače in imela boste lepši pogovor.

 

Zavedati se moramo, da je ta fiziološki del pogovorov zelo pomembna stvar. Ker kadar nam začne v pogovoru srce hitreje razbijati in presega 20 udarcev na minuto več, kot ga imamo običajno, ko smo umirjeni, preprosto ne moremo več poslušati. Počutimo se, kot da smo v fizični nevarnosti. Posledično napadamo ali se užaljeni umikamo. Odmor za umiritev in vrnitev nazaj v dialog je odlična ideja.

 

Strategije umirjanja in raziskovanja misli in strahov drug drugega uporabljam tudi na terapijah.

 

V tem času pa priporočam parom tudi pogovor ob Nadinih karticah za pare, saj ju pogovori ob vprašanjih lahko zbližujejo in povezujejo.

 

Z ljubeznijo!

 

Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

 

Vir: Isolatin With A Partner? Relationship Therapists Share Stress – Reduction Strategies, David Greene with John and Julie Gottman, 21.4.2020