fbpx
JEZIKI LJUBEZNI

Preprosto in strokovno  opisani jeziki ljubezni, kot so besede potrditve, posvečen čas, dotik, usluge, darila nam pomagajo poglabljati razumevanje ustvarjanja občutenja ljubljenosti pri nas in naših partnerjih. Avtor Gary Chapman jih je lepo predstavil v knjigi 5 jezikov ljubezni. V nadaljevanju vam predstavljam povzetek njegovih opisov in razlag.

V svetu uporabljamo mnogo različnih jezikov in če poznamo samo svoj materin jezik, si življenje omejimo in se prikrajšamo za izkušnje in bogastvo delitve z ljudmi, ki govorijo drugačen jezik. Podobno tudi v ljubezni obstajajo različni čustveni jeziki (vedenjski vzorci), s katerimi izražamo ljubezen. Če jih ne poznamo, ostajamo le pri svojem in smo lahko nepotešeni v svojem čustvenem življenju.

Vsak človek že v otroštvu razvije in izoblikuje svoj čustveni vzorec, na podlagi katerega razvije svoj jezik ljubezni. Navajeni smo se izražati v svojem jeziku ljubezni. Velikokrat pa je v življenju tako, da naš partner, otrok, starš … ne govori enakega jezika ljubezni kot mi sami. Dogaja se nam, da sicer izkazujemo ljubezen (v svojem jeziku), a sporočilo ne doseže prejemnika. Zato je pomembno, da odkrijemo, kateri jezik ljubezni uporabljamo sami in katerega naš partner, otrok, starš … ter se potrudimo v izražanju skozi ta jezik. Tako z ustreznim jezikom ljubezni zadovoljimo potrebo po ljubezni pri drugem človeku.

Besede potrditve

Besedne hvale ali besede občudovanja so zelo intenzivno sredstvo izražanja ljubezni. Izrečene morajo biti v jasnih stavkih, kot npr:

“Čudovito izgledaš v tej obleki!”,

“Nihče ne pripravi boljšega jabolčnega zavitka kot ti!”,

“Vesela sem, da si plačal položnice, saj sva že v zamudi!”.

Ko druga oseba stori nekaj koristnega, dobrega, jo pohvalimo. Zelo primerno je potrditev izraziti tretjim osebam, npr. ko sta s partnerjem na obisku, povejte kako dobro kosilo je skuhal.

K temu jeziku sodijo tudi besede spodbude, kar pomeni, da drugega opogumljamo, mu vlivamo samozavest ali mu pomagamo v trenutkih omahovanja z vzpodbudo in s tem, da mu povemo, kako verjamemo, da je sposoben nekaj storiti ali izpeljati. Pri drugemu lahko spodbujamo tudi njegove speče potenciale. Vzpodbudne besede izhajajo iz naklonjenosti in pripravljenosti, da pogledamo na svet skozi ‘očala’ drugega. Najprej pa moramo seveda ugotoviti, kaj je drugemu sploh pomembno. Kriticistični nastavki v razumu so velika ovira pri razvijanju tega jezika.

Prijazne besede so prav tako del tega jezika ljubezni. Niso pomembne samo besede, temveč tudi ton glasu, v katerem jih izrečemo. Če godrnjaje rečemo: “Rad ti bom pomagal pri pospravljanju.” zagotovo ne bo imelo enakega učinka kot če je v glasu iskrena pripravljenost pomagati. Ne pozabimo, da v glavnem verjamemo temu, kar čutimo, in manj samim besedam (pomen aurične komunikacije).

V ljubezni izražamo prošnje, ne zahteve. Zakon je skupnost dveh enakovrednih ljudi. Ko partnerja nekaj prosite, potrjujete njegovo vrednost in njegove sposobnosti, sporočate, da ima nekaj ali da zna nekaj, kar zelo cenite in vam veliko pomeni. Ko pa postavljate zahteve, vas partner doživlja kot tirana. Ljubezni ne moremo izsiliti z ukazovalnim vedenjem. Četudi partner naredi, kar mu ukažemo, to ne bo zaradi ljubezni, temveč predvsem zaradi ljubega miru, strahu ali slabe vesti. Prošnja ustvarja pogoje za ljubezen, ukazi pa zadušijo te možnosti.

Posvečen čas

Glavni cilj tega jezika je skupno preživljanje časa in ustvarjanje bližine – ne kot pasivno sobivanje, temveč kot aktivno posvečanje vse svoje pozornosti drugi osebi. Skupne dejavnosti so za ta jezik ljubezni zelo pomembne. Ni toliko pomembno, kaj počneta, temveč, zakaj to počneta. Cilj je skupna izkušnja. Dodatna korist skupnih dejavnosti je, da prinašajo ‘banko’ spominov, iz katerih lahko črpamo v prihodnjih letih. Skupna dejavnost je lahko skrb za vrt, glasba, pikniki, nakupovanje v dvoje, ogled filma ali koncert, sprehodi, hobiji … Vsaj eden mora biti navdušen in drugi pripravljen poskusiti. In da oba vesta zakaj to počneta – da bi si izkazala ljubezen s skupnim preživljanjem časa.

Pomemben za ta jezik ljubezni je poleg bližine tudi pogovor. Gre za delitev izkušenj, mnenj, čustev, želja dveh oseb. Veliko ljudi se pritožuje, da se njihov partner ne pogovarja z njimi. Gre za prijateljski pogovor, ki presega vsakdanje površnosti. Ljudje, ki jim je ta jezik ljubezni želijo blizu biti slišani in  ne analizirani. Ne dajajmo jim nasvetov, temveč jim prisluhnimo in dajmo vedeti, da smo ob njih. Vedeti pa je treba, da razkrivanje čustev za nekatere ni preprosto. Z vzgojo smo se morda naučili zanikati svoja čustva in sicer tako dolgo, da jih danes sploh ne občutimo več. Kako naj se potem s partnerjem pogovarjamo? V življenju lahko velikokrat slišimo: “Moj mož je zelo skrben in marljiv, le nikoli se ne pogovarja z mano.” V tem primeru gre slutiti, da je ženin jezik posvečen čas in na ta način ne dobiva občutka, da je sprejeta. Učenje tega jezika zahteva učenje odkrivanja lastnih čustev, saj le tako lahko poglobimo medsebojni odnos in komunikacijo.

Darila

Darilo je nekaj, kar vzamemo v roke in si rečemo: “Poglej, mislil je name.” Darilo je simbol naklonjenih misli, simbol ljubezni. V večini poročnih obredov si partnerja izmenjata darila, prstana, ki sta zunanji simbol notranje zaveze.

Če je prvotni jezik vašega partnerja, otroka, starša … sprejemanje daril, lahko hitro postanete strokovnjak na tem področju. Tega jezika ljubezni se še najlažje naučimo. Darila lahko kupimo, najdemo ali naredimo. Pri teh darilih ne gre za denar, temveč za pozornost: cvetje, najdeni zanimivi kamni, čokolada, obesek, ki ga izdelamo sami …

Podarimo lahko tudi svojo prisotnost – da smo prisotni v trenutkih, ko nas partner, otrok, starš … najbolj potrebuje, npr. ob rojstvu otroka, ob smrti koga bližnjega, ob težavah v šoli ali službi itd. Včasih nam lahko očitajo za nazaj: “Takrat, ko sem te najbolj potreboval te ni bilo, si bil v službi, s prijatelji …”  Taki očitki govorijo o tem, da je našemu partnerju, otroku, staršu … ta jezik ljubezni blizu.

Usluge

“Ja, ljubi me, ker je najboljša gospodinja: odlično kuha, zlika, opere, čudovito zna skrbeti za otroke.” Gre za usluge, za katere vemo, da bodo drugega razveselile. Radi ustrežemo, ker s tem pokažemo svojo naklonjenost in ljubezen npr. pomivanje posode, sesanje, plačevanje položnic, dogovori z obrtniki, košnja trave.

Usluge pred poroko niso garancija, da jih bomo delali tudi po njej. Ko nismo več zaljubljeni, tudi lahko pozabimo na usluge, ki partnerju veliko pomenijo. Ko se partner, otrok, starš … pritožuje nad našim vedenjem, nam s tem sporoča, kaj je njegov jezik ljubezni. Vsak se najbolj pritožuje nad tistimi napakami, kjer se čuti čustveno prikrajšan. Tako je kritika napačen način prošnje za ljubezen.

Ko se hočemo naučiti jezika uslug, bomo morda morali spremeniti naš odnos do stereotipnih vlog moškega in ženske. Pogosto sledimo vzorcu iz svoje prvotne družine, ki pa se v partnerstvu lahko pokaže kot neustrezen.

Dotik

Modri starši se svojih otrok dotikajo. Številne raziskave vedenja otrok so namreč  pokazale, da se tisti otroci, ki jih starši veliko objemajo, pestujejo in poljubljajo, fizično bolje razvijajo in odrastejo v čustveno bolj stabilne osebe kot otroci, ki so v tem prikrajšani. Klofuta bo šok za vsakega otroka, a katastrofa za tistega, čigar jezik ljubezni je dotik. Nežen objem bo vsakemu otroku pomenil, da ga imamo radi, a otroku, ki najbolje razume jezik ljubezni dotikanja, bo to izraz neizmerne ljubezni. Enako velja za odrasle.

Za nekatere pomeni dotik njihov osnovni jezik ljubezni. Brez dotika se ne počutijo ljubljene. Gre za pomemben način izkazovanja ljubezni v zakonu. Držanje za roke, poljubljanje, objemanje, masaža hrbta, stopal, spolni odnos … so vse načini, kako partnerju pokažemo iskreno ljubezen. Ljubezenski dotik je lahko zelo neposreden, lahko pa je bežen kot je ljubeč dotik ramena med streženjem kave. Bežen objem ali lahen poljub, ko odhajate od doma  bo za vašega partnerja, če govori ta jezik ljubezni, zelo dragocen.

V težkih trenutkih pa si ljubezni želimo še bolj kot običajno. Skoraj nagonsko se v stiski ljudje objemamo, ker dotik pomeni ljubezen. Vsi dotiki bodo ostali v spominu drugega še dolgo po tem, ko bo stiska minila.

 

Če si želite v odnosu več povezanosti, radovednosti, razumevanja, si priskrbite Nadine kartice za pare.

 

Zapis o Jezikih ljubezni je prirejen  po knjigi Garya Chapmana: 5 jezikov ljubezni