fbpx

O knjigi | Za koga | Mnenja o knjigi |  Avtorica |

POT V LEPŠE ŽIVLJENJE – Priročnik za odrsale otroke alkoholikov

  • Si odraščal/a ob staršu, ki je prekomerno pil ali pa je bil alkoholik?
  • Si želiš bolje postaviti meje?
  • Si groba, obsojajoča do sebe in si želiš biti bolj razumevajoča do sebe?
  • Imaš slabo samopodobo in si jo želiš izboljšati?
  • Se pogosto zatakneš v življenju in si želiš bolje razumeti sebe, zakaj se ti to dogaja?
  • Bi rada manj reševala probleme drugih in živela svoje sanje?

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena odraslim otrokom alkoholikov.

Kdo so odrasli otroci alkoholikov?

Odrasli otroci alkoholikov so tisti ljudje, ki so živeli ob staršu, ki je v času njihovega odraščanja daljše obdobje čezmerno posegal po alkoholu. Nekateri starši alkoholiki so se z leti ozdravili odvisnosti, drugi ne. Verjetno je tistim otrokom, katerih starši ne pijejo več, zdaj lažje. Vendar imajo kljub temu posledice, saj so bili določen del življenja vključeni v družinsko dinamiko, ki jo je zaznamovala odvisnost od alkohola. Nekateri odvisniki z leti opustijo odvisnost, še naprej pa uporabljajo vedenje in čustvene odzive, ki so značilni za odvisnike, te vzorce pa otroci ponotranjajo

odrasli-otroci-alkoholikov

»Moje poslanstvo je pomagati ljudem, da bomo vsaj malo bolj srečni, bolj mirni, bolje opremljeni za dobre odnose.«

dr. Nada Mirnik Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

POT V LEPŠE ŽIVLJENJE je knjiga za vse, ki ste odraščali ob staršu alkoholiku in si želite ustvariti boljše življenje. Če imate težave pri postavljanju mej, če na prvo mesto dajete potrebe drugih, vi pa pogosto ostajate praznih rok, težko poveste drugim o svojih potrebah in s težavo poskrbite, da so zadovoljene, boste v tej knjigi našli spoznanja, s katerimi se boste lažje razumeli in poiskali pot v lepše življenje.

dr. Nada Mirnik Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

Priročnik za odrasle otroke alkoholikov je neprecenljivo delo za vsakogar, ki se v kakršni koli obliki ali vlogi spopada z odvisnostjo od alkohola. Prek teorije in prakse posameznika obogati z razširjenim znanjem ter globljim razumevanjem problematike, ob tem pa opogumlja in ponuja rešitve. Torej, vse, kar je potrebno za konstruktivno POT V LEPŠE ŽIVLJENJE.

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, pisateljica

Ne veste ali ste odrasel otrok alkoholikov?

Če niste gotovi, ali sodite med odrasle otroke alkoholikov ali ne, si pri opredeljevanju lahko pomagate z odgovori na CAST-6 vprašalnik, ki je napisan spodaj. V kolikor izmed šestih vprašanj, vsaj na tri ali več odgovorov odgovorite z DA, ste po vsej verjetnosti odrasel otrok alkoholika.

Navodilo za izpolnjevanje CAST-6 vprašalnika: Na spodnja vprašanja odgovorite tako, da obkrožite DA ali NE odgovor (DA pomeni, da se strinjate z vprašanjem, NE pomeni, da to ne velja za vas). Odločite se za tisti odgovor, ki najbolj opisuje vaše občutke, vedenja, razmišljanja, želje in doživljanja, povezana z vašimi starši..

1. Ste kdaj pomislili, da ima kateri od vaših staršev težave s pitjem alkohola? DA NE

2. Ste kdaj opogumljali katerega od svojih staršev, da opusti pitje alkohola? DA NE

3. Ste se kdaj prepirali ali pretepali s staršem, ko je le ta pil/a alkohol? DA NE

4. Ste kdaj slišali prepir med staršema, ko je bil eden od njiju pijan? DA NE

5. Ste kdaj začutili željo, da bi skrili očetovo/mamino steklenico alkoholne pijače ali vsebino zlili proč? DA NE

6. Ste si kdaj želeli, da bi vaš oče oz. mama nehal/a piti alkohol? DA NE

Kaj nekateri pravijo o knjigi:

Peter Mikuš, podjetnik: »Briljantna kombinacija strokovnega dela, napisanega v poljudni obliki, ki se globoko dotakne bralčeve duše. Redek primer poljudnoznanstvenega dela, v katerem se osebne zgodbe prepletajo z bralcu razumljivo razlago mehanike človeškega uma. Izjemen primer odskočne deske za vsakogar, ki si želi pozitivne spremembe v življenju.«

Alenka K.: »Ob branju knjige se mi sproža veliko spoznanj o mojem življenju in si sproti pišem dnevnik, da ne pozabim. To je močna knjiga, ki sproža močne procese. In je res zdravilna! Čeprav je težko in boleče, ko se tako soočam s svojimi stiskami in spoznanji. Najbolj boleča so spoznanja, ko ugotovim, kaj vse sem prestala sama. Sočasno pa dobivam validacijo, da je to, kar doživljam, kar sem preživela in kar imam za posledico, resnično in logično. In da zaradi tega nisem jaz manjvreden človek, če imam težave.«

Barbara: »Nadina knjiga ubesedi marsikatero temo, o kateri se na eni strani ne govori, na drugi pa odrasli otroci alkoholikov s tovrstnimi izzivi živimo iz dneva v dan, a se tega pogosto niti ne zavedamo. Branje ni lahko, a odstiranje globoko zakopanih občutkov in odkrivanje nefunkcionalnih vzorcev sta že sama po sebi osvobajajoča, razmišljanje o njih in iskanje novih poti pa obetata lepšo in prijaznejšo prihodnost za nas in naše bližnje.«

Silva: »Knjiga je izredno terapevtska, ki te vspodbudi, da začneš razmišljati drugače. Popelje te iz objema problemov in osvobaja iz primeža čustev. Ob branju so se še vedno odpirale stare rane in spoznala sem še več bolečih delov, ki sem jih zaradi bolečin ignorirala in potlačila. Največje olajšanje sem začutila, ko sem ugotovila, da alkoholizem staršev, ni moja krivda. Knjiga nam omogoča, da najdemo in odpremo problem ter dosežemo višjo raven razumevanja samega sebe. Verjamem, da bo marsikomu olajšala še tako težko življenje, seveda, če ima moč in željo po spremembi. Všeč mi je , ker je napisana iz srca, s sočutjem in Nadino sproščenostjo ter empatijo, ki te čustveno dvigne in napolni z upanjem in pogumom za boljše življenje.«

Kaj vam knjiga nudi?

V knjigi Pot v lepše življenje so prestavljene pogoste težave, s katerimi se v življenju spopadajo odrasli otroci alkoholikov zaradi odraščanja v družini z alkoholizmom. Knjiga vam lahko pomagata, da se boste lažje razumeli ter da si boste znali dati podporo in sočutje.

V knjigi boste našli smernice, kako boste lahko od svojih staršev vzeli tisto, kar v življenju pripomore k dobremu delovanju. Knjiga Pot v lepše življenje, vam bo pomagala tudi pri preseganju vzorcev, ki za vas niso dobri in ki v vas ustvarjajo nelagodne občutke.

Med odraščanjem ob zasvojenem družinskem članu ste se z opazovanjem naučili nekaterih načinov odzivanja, vedenja in delovanja, ki vam škodijo.

Ni dovolj samo oditi od doma oz. iz domačega gnezda v svoje stanovanje in živeti svoje življenje. Osamosvojitev je pomemben korak za vsakega odraslega, saj se je veliko lažje učiti novih vzorcev, če vsakodnevno niste več izpostavljeni vedenju, ki se pogosto pojavlja v alkoholičnih družinah.

Dobro je, da ozavestite svoje ponotranjene odnosne vzorce, ki ste se jih med odraščanjem učili z opazovanjem staršev. Ponotranjeni odnosni vzorci vplivajo na vaše sedanje odnose in na vaš odnos do vas samih. Z opazovanjem skrbnikov ste se učili, kako se pogovarjati, kako reševati težave, kako čutiti in izražati čustva. Ponotranjali ste veščine, kako se povezovati z domačimi in drugimi, kako se odzivati na svoje napake in napake drugih, kakšno vzdušje v odnosih ustvarjate. Videli ste nešteto domačih prizorov in utrjevali želeno in neželeno znanje, kako postavljati meje sebi in drugim, kako se odzivati na meje drugih.

Posnemali ste in sami ste gradili svoj odnos do odgovornosti, svoj vzorec komuniciranja ter tudi to, kako ste opremljeni za reševanje sporov, kako ste opremljeni za navezovanje stikov z drugimi ter kako lahko na enem ali več pomembnih področjih vašega življenja in delovanja napredujete, naredite premik ter tako ustvarjate boljše življenje zase in za svoje otroke.

Če želimo preobraziti pomanjkljive ali napačne življenjske veščine, ki jih imamo na nekaterih področjih svojega delovanja, moramo postopno, a vztrajno razvijati nove. Dobro je, da ozavestimo, katere so naše močne točke in katere šibke. Vedeti moramo, kaj si želimo spremeniti in kako.

Knjiga Pot v lepše življenje, Priročnik za odrasle otroke alkoholikov lahko otrokom alkoholikov prižiga upanje in pogum, da si z vztrajnim napredovanjem ustvarjajo lepše življenje.

Branje te knjige je terapevtsko, saj se boste ob branju lahko povezali z izkušnjami drugih odraslih otrok alkoholikov. Lahko se boste poistovetili z njimi in spoznali podobne izkušnje. Lažje boste sprejeli nekatera svoja »čudna« vedenja, saj boste videli, da se nekatere stvari dogajajo številnim odraslim otrokom alkoholikov. V drugem delu knjige vam predstavljam tudi številne ideje, načine razmišljanja in izhodišča za raziskovanje vaših vedenj ter iztočnice za razvijanje novih, boljših vzorcev.

Knjigo lahko preberete od začetka do konca ali pa poiščete poglavja, ki opisujejo korake ali teme, ki vas zanimajo.

Avtorica dr. Nada Mirnik Trtnik, vam s knjigo želi pomagati pri razumevanju samih sebe in vam dati podporo na vaši poti v lepše življenje in boljše odnose

O avtorici

Nada Mirnik Trtnik je diplomirala na temo Odrasli otroci alkoholikov na Fakulteti za socialno delo, diplomirala je tudi na temo Učinkovito učenje na Fakulteti za organizacijske vede ter doktorirala iz zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani.

V svojem centru Psihoterapija Odnos s psihoterapevtskim pristopom pomaga posameznikom, parom in družinam. Vodi tudi skupine za odrasle otroke alkoholikov ter delavnice za boljšo komunikacijo za pare in podjetja. Pripravila in izdala je Nadine kartice za pare, s katerimi želi pomagati parom izboljšati komunikacijo in poglobiti odnos.

pot-v-lepše-življenje

Nada nas v knjigi, ki jo od prve do zadnje strani preveva realni optimizem in zaupanje v možnost preobrazbe, vodi od prepoznavanja škodljivih vzorcev, ki jih oseba posrka ob odraščanju v alkoholični družini, prek preseganja teh vzorcev in okrevanja do ozdravitve, ki je dejansko vseživljenjski proces.

Posebno vrednost knjigi dajejo primeri in pričevanja, ki jih je Nada zbrala v dolgih letih svoje bogate terapevtske prakse, njihova objava ima terapevtski učinek. Z njihovo pomočjo bo namreč marsikateri bralec lahko osvetlil delčke sebe, ki bi sicer ostali neprepoznani, ter tako naredil korake k celovitejši ozaveščenosti o sebi, svoji osebni in družinski zgodovini. Ker gre za ljudi, ki so v terapevtskem procesu vidno napredovali ter izboljšali svoje življenje, pa ti primeri služijo tudi kot spodbuda in motivacija vsem, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Knjigo toplo priporočam v branje vsem, ki se jim v življenju kdaj pa kdaj zatakne, ter potrebujejo spodbudo in usmeritve na svoji poti v polnejše in lepše življenje.

Mag. Maja Korošak, psihoterapevtka