fbpx
3 IDEJE, KAKO V VAJIN ODNOS VNESTI VEČ ZADOVOLJSTVA

Si tudi vi želite v vaše odnose in vaše življenje prinseti več zadovoljstva?

Verjamem da ja in v spodnjem članku vam podajam nekaj usmeritev, kako razvijati sposobnost za večje zadovoljstvo v odnosu.

Sem dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka in že dolgih 15 let pomagam posameznikom in parom do lepšega življenja in boljših odnosov.

Na terapijo pogosto pridejo pari, ki so bolj ali manj nezadovoljni z različnimi deli odnosa. Naučeni so iskati, kaj ni v redu, kaj bi drugi moral narediti, niso pa dovolj razvili odgovornosti ali drugih veščin za dobre odnose. A danes se bomo dotaknili treh idej, kako presegati izražanje nezadovoljstva v odnosu.

Vsak izmed nas se je skozi leta svojega življenja učil, kako išče stik v odnosu. Vsak je že dolgo, preden je prišel v odnos, razvijal  »kondicijo« kaj prej opazi, zadovoljstvo, ali nezadovoljstvo. Vsak si je izoblikoval model, koliko energije, pozornosti vloži v izražanje tistega, kar je v redu in v izražanje tistega, kar ni dobro.

Bine in Sanja obiskujeta partnersko terapijo. Imata se rada. Tekom  10-ih let odnosa sta skupaj ustvarila veliko stvari, med drugim: skupen dom, nakup stanovanja, imata dva otroka, oba sta napredovala v službi.

V komunikaciji, ko se obrneta eden k drugemu, sta povečini kritična.  Model kritičnosti sta prinesla iz primarne družine, kjer so tudi starši najmočneje izražali, kaj bi lahko naredili bolje, kaj drugače, kaj ni bilo dobro. Bine in Sanja sta imela skrbna, odgovorna starša in model skrbnosti, odgovornosti sta prenesla na njun odnos in družino, prav tako pa model, v katerem sta v večji meri osredotočena na kritičnost in jo tudi izražata.

Njun izziv je, razvijata večje zadovoljstvo v odnosu. Učita se osredotočati več pozornosti na to, kaj je dobro. Z mojo pomočjo se učita prenašati znanje v prakso. Saj veste, vedeti ni enako tudi delati. In nova vedenja na začetku prinašajo negotovost, sčasoma pa zaupanje in lahkotnost.

HVALEŽNOST

Bine in Sanja pišeta dnevnik hvaležnosti, v smislu, za kaj vse sta hvaležna v njunem življenju, njunem odnosu, pri njunih otrocih. Zavedata se, da spontano opazita kikse in sta zato zavestno pozorna na dobro narejene, dobro speljane stvari.

POUDAREK NA POHVALI

Na terapiji raziskujemo, kakšen je občutek veselja, ko se zvečer stisneta eden k drugemu v postelji. Da samo začutita občutek dotikanja dveh teles, občutek toplote, občutek notranjega miru, ki ob stisku pride. Učita se poglabljati občutenje, kje v telesu se naseljuje prijeten občutek? Ko sta šla na izlet na Rašico, sta raziskovala, kakšen je občutek veselja ob dobro izpeljanem izletu. Trenirata tudi izražanje pohvale, to da povesta.

NADINE KARTICE

Kakšen je občutek zaupanja, sta raziskovala z Nadinimi karticami za pare. Sanja je s pomočjo kartic razvijala sposobnost vodenja in izražanja, tako da zna Binetu povedati, kaj si želi v njunem odnosu. Ob tem je krepila svojo potrpežljivost, ko je dala Binetu čas  za izpolnitev njene želje. Oba sta čutila zadovoljstvo, da sta izpeljala pogovor o treh vprašanjih na Nadinih karticah, ki so bila iztočnica za pogovor in zbliževanje.

V  sebi lahko razvijamo večjo pozornost na tisto, kar je dobro in širimo sposobnost občutenja prijetnih, zadovoljnih občutkov.

Občutenje zadovoljstva prinaša nek mir, notranjo radost. Veščina je tudi to radost, ko jo začutimo navznoter, prenesti  navzven, preko odziva našega telesa, naše neverbalne komunikacije, kot so: žar v očeh, nasmeh na obrazu, ponosen izraz na obrazu, veseli, plesoči, radostni gibi telesa, objem. In ko izrazimo drugemu, ali drugi izrazi navzven to notranjo radost, je izziv, da drugi to radost zazna, se navznoter naravna na novo vibracijo in se, ko se lahko, odzove na izraženo radost na način, da radost ohrani, ali dvigne.

Pogumno naprej v nove trenutke večjega veselja!

dr. Nada Trtnik, terapevtka