fbpx
Te boli, ko imaš občutek da si spregledan in si želiš več podpore!

A si predstavljaš, kako je otroku, ko bi rad sam nekaj rešil, pa ne zna sam in obtiči v stiski? Kaj misliš, da mu pomaga?

Se strinjaš z mano, da mu pomaga pri reševanju zagate predvsem skrbna podpora osebe, ki mu samo pokaže korak naprej. In mu seveda potem pusti, da nadaljuje sam. Dokler se spet ne ustavi ob oviri, ki je sam še ne zmore rešiti.

Tudi ti potrebuješ na svoji poti napredka podporo. Seveda so te podpore v različnih oblikah.

Opazuj druge, ki so pot prehodili pred tabo

Podpora je že to, da lahko nekoga, od katerega se želiš učiti, samo opazuješ. Da opazuješ in slediš tistim, ki so ti vzor. Seveda moraš slej ko prej, da osvojiš novo veščino, delati sam. Se opogumiti in gasa. Vztrajati, ponavljati, delati napake, jih reševati, se izboljševati. Pot uresničevanja željenega je posuta z frustracijami. In seveda rabiš močno zunanjo in notranjo podporo, da greš naprej kljub stresu in seveda radovednosti in želji po napredku. Na koncu izgleda super, a pot do tega je pestra. Saj to že veš!

Spodbujaj samega sebe

Pomemben način spodbujanja je, da sam sebe spodbujaš in si daješ podpor. To so lahko besede potrditve, zaupanja vase, kot so: Sem vztrajen in trmast! Vem, da mi bo slej ko prej uspelo. Uspeh je vedno naklonjen pogumnim! Jaz vem, da sem pogumen! Imam pogum in voljo, da rinem naprej! Slej ko prej bom dosegel svoj cilj! Do tega trenutka sem uspel narediti že veliko! Odmik od prehude frustracije, mi da zagon, za nadaljevanje. Vem, da je vsako učenje novega, povezano s frustracijo. Jaz imam močne mišice, da kljub frustraciji, nadaljujem. Vsako učenje novega je povezano s tesnobo, ki se z mojim napredovanjem spremeni v zaupanje. Sem pogumen! Pogum in vztrajnost sta moji vrlini!

Podpora drugih ljudi, ki so ti blizu

Na poti napredka, ti zagotovo veliko pomeni, da te podpirajo tudi drugi. Da te vidijo v tvojih prizadevanjih. Zato povejt o svojih podvigih osebam, ki so ti blizu, ki jim zaupaš. Bodi pri tem pazljiv da se pohvališ pred ljudmi, ki so sposobni prenesti tvoj napredek. Opiši jim svojo pot, svoje uspehe, izzive. Razvijaj veščino, da se na glas pohvališ pred drugimi. Če se v odnosu počutiš dovolj varno, prosi, da te tudi drugi pohvali in pove, kje vidi, da si naredil preskok. Saj veš, vse kar pride iz nas ali drugih, je povezano s tem, ali smo se mi ali drugi razvili v določeni veščini. Tudi veščina pohvaliti drugega, je samo veščina. Eni so to razvili, drugi ne.

Podpora psihoterapevta

Tudi jaz kot psihoterapevtka, sem ti lahko v super podporo.  Lahko ti pomagam razvijati zaupanje vase. Že  s tem, ko si prebral ta članek do konca, si naredil nekaj dobrega zase in za svojo spretnost podpiranja sebe.

Vsakodnevno razvijaj spretnost, da si lahko v podporo samemu sebi! Kar pogumno naprej.

Dr. Nada Trtnik, psihoterapevtka

Ljubljana, 031 371 173