fbpx
Zakonska terapija pri rokovanju z denarjem, komunikaciji in upanju

Rokovanje z denarjem v zakonu in zakonska terapija

V odnos oz. zakon prideta partnerja vsak s svojimi tipom denarne osebnosti, ki vsebujejo specifičen način razmišljanja glede denarja, čustvenega odzivanja na denar,  prepričanji glede denarja. En partner je lahko v osnovi nagnjen k zapravljanju in uživanju v tem, kar mu denar lahko nudi. To lahko vznemirja partnerja, ki je nagnjen k varčevanju, zbiranju denarja in bo desetkrat premislil, če nekaj rabi, preden bo kupil. In ta dva zakonca se bosta ob neprimernem rokovanju z nestrinjanji prepirala, ali bosta kavo spila doma oz.  zakaj iti na kavo v lokal. Za varčevalca je lahko kava v lokalu nepotrebno zapravljanje denarja, za zapravljivca pa nepotrebno kompliciranje in stiskaštvo. Zakonska terapija lahko pomaga partnerjema, da se učita na spoštljiv način pogovarjati o temah povezanih z denarjem, kaj si želita, kakšna čustva prebujata njune denarne odločitve. Na zakonski terapiji tudi raziskujemo čustva, ki so iz preteklosti pripeta na njun odnos do denarja in njun denarni mindset (prepričanja v vezi z denarjem). Zakonska terapija seveda ne more rešiti njunih morebitnih finančnih težav. Zagotovo pa jima pomaga, da se lahko začneta na zakonski terapiji na spoštljiv način pogovarjati o denarju, čustvih povezanih z denarjem, prepričanjih ki botrujejo njunim odločitvam, ki so povezane z denarjem.

 delavnica Odnos do denarja

Zakonska terapija in komunikacija v zakonu

Ker je v zakonu veliko odgovornosti, je lahko velik delež komunikacije med partnerjema  samo pritoževanje, obtoževanje za vse možno. Obtoževanje za to, ali si ali nisi pospravil posteljo, ali si ali nisi odnesel smeti, ali si ali nisi dal pobude za spolnost, ali si ali nisi pomagal otrokom pri domačih  nalogah, ali si ali nisi prinesel domov dovolj denarja, ali si zase zapravil preveč,  ali si ali nisi dal dovolj podpore … V zakonski terapiji se učimo, kako pohvaliti drugega za kar je naredil dobro, kako dati spodbudo za izboljšavo, kako povedati na umirjen način, kako se umiriti, kadar se počutita ogrožena, napadena. Zakonska terapija je lahko čudovit prostor za rast zakoncev tako v komunikaciji, kot v prevzemanju odgovornosti.

Zakonska terapija in izgrajevanje upanja

Zakonca pogosto, ko prideta na terapijo, nista v dobrem stanju. Nimata vizije, kakšen odnos si želita. Delujeta v utečenih navajenih vzorcih, o čem se pogovarjati preko dneva, kako se približati ali ohranjati distanco … Na zakonski terapiji se učita presegati njun zorni kot dojemanja odnosa. Začneta se ukvarjati s tem, kaj si za njun zakon želita. Kako vidita njun odnos čez eno leto, dve leti, pet let, deset let. Na zakonski terapiji pišeta vizijo njunega življenja in njunega odnosa. S tem dobita močno orodje, da se lahko spremljata ali delujeta v smer, da izgrajujeta lep odnos oz. ozaveščata, katere veščine glede njunega vedenja, komunikacije, sprejemanja odgovornosti, izražanja čustev še morata osvojiti, da bosta dosegla cilj. Spremembe pa na dolgi rok zagotovo pridejo. In pri tem vam lahko s strokovnim znanjem, izkušnjami in srčnostjo lahko pomagam tudi jaz.

dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

031 371 143