fbpx
Izzivi v prvih letih zakona in zakonska terapija

Zakonci se v prvih nekaj letih skupnega življenja soočajo s številnimi izzivi in nujnimi prilagoditvami, ki pa jih bolj ali manj uspešno integrirajo v zakonski odnos.

Če jih uspešno integrirajo v zakonski odnos in skupaj ustvarjata nekaj novega, nov pogled na rokovanje z denarjem, nov način sodelovanja v gospodinjstvu, nov način sodelovanja pri skrbi in vzgoji otrok, ki bo skupek predlogov od obeh, bosta izgrajevala močno povezanost, pripadnost in ljubezen.

Če pa se bosta šla igro moči, čigavo mnenje je bolj upravičeno, čigav način dela je boljši, bosta gradila v odnosu vojno polje, kjer bosta postajala vedno bolj odtujena en od drugega.

Zakonska terapija je lahko prostor, v katerem se učita prisluhniti eden drugemu, zares slišati in tudi izraziti svoj pogled na določen izziv ter slišati in razumeti partnerjev pogled.  Mojstri odnosov znajo upoštevati mnenje enega in drugega in ustvarjati novo  skupno mnenje, nov skupni pogled. Na partnerski terapiji se učimo tudi tega.

V prvih nekaj letih zakona se partnerja običajno preselita v skupno stanovanje. Številni dobijo prvega ali drugega otroka. Soočajo se z nujnimi prilagoditvami, ki jih morata narediti, ne glede na to, ali prihajata iz dobro funkcionalne primarne družine (oz. dobro delujoče primarne družine) ali pa iz slabše.

Če prihajata oba iz dobro funkcionalne družine kjer sta starša znala z zgledom učit,  kako se sprejema odgovornost, kako se pogovarja o različnih mnenjih, kako se spoštljivo izraža svoja čustva, potrebe želje .. potem bosta v odnosu verjetno imela dobre možnosti, da njuno ljubezen zori v globljo povezanost, razumevanje in srčnost.

partnerska psihoterapija

Med obljubiti  in narediti je velika razlika

Včasih partner na zakonski terapiji reče, da je pripravljen narediti vse, da se zakon ohrani. Nato pa na njegovo izjavo »pripravljen sem narediti vse« pridejo testiranja, koliko volje je pripete na njegovo obljubo….

Eno je reči, obljubiti, nadaljevanje pa je to  uresničevati, dobivati uvide v svoja vedenja, ki slabo vplivajo na odnos in ji presegati. E, to pa je izziv.

Zato partnerska terapija lahko deluje le do mere, do katere sta zakonca oz. vsak izmed njiju resnično pripravljena delati na spremembi lastnih miselnih in čustvenih procesov. In kar je zelo pomembno, da sta pripravljena delati na spremembi lastnih vedenj, obnašanj.

To pa je vsekakor lažje ob podpori strokovno usposobljene osebe, kot je partnerski terapevt.

zakonska psihoterapija

Z ljubeznijo!

dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka