fbpx
Kako se spopasti s stresom v času praznikov?

Ko zakorakamo v december, se Božično – novoletni prazniki nezadržno približujejo.

V reklamah vidimo, kako vsi srečni in nasmejani, zbrani ob lepo okrašeni smrečici, dobro jedo in odvijajo darila. A  praznični čas je za veliko parov in družin tudi čas velikega stresa.

Darila, preden jih postavimo pod smrečico,  je potrebno prej izbrat in kupit, smrečico okrasit, skuhat, se udeležit številnih srečanj…

Čeprav so to številna prijetna opravila, lahko na koncu ugotovimo, da samo hitimo, da bi zadovoljili želje in pričakovanja tako drugih kot svojih. Saj zaradi številnih preobremenjenosti ta “prijetna prazničnaopravila” stlačimo v že tako natrpan urnik.  In stres je tu.

Po ugotovitvah strokovnjakov stres namreč povzroči, da smo do partnerja bolj negativno nastrojeni, več ga kritiziramo in več se prepiramo. Vse to pa ravno ne pripomore k dobremu počutju v prazničnem času.

Zakaj je praznični čas za pare (in tudi samske) tudi stresen?

– Eden od partnerjev je lahko pod stresom, ker si finančno ne more privoščit vsega kar prinašajo prazniki.- Enemu od partnerjev lahko zaradi obveznosti na delovnem mestu primanjkuje časa za nakup daril, obiske bližnjih in ostalih s prazniki povezanih obveznosti.
– Pari se lahko soočajo s težavami pri usklajevanju praznovanja dveh razširjenih družin.
Verni se ne počutijo dobro, ker se toliko drugega obrobnega dogaja, kar nima dejanske povezave z božičem.
– Potem so tukaj še razne situacije kot je bolan otrok, razni računi in opomini, pokvari se peč, vreme je slabo…

Zaradi napetosti v odnosih, veliko ljudi prav v decembru pokliče, da želi priti na psihoterapijo, sami ali pa s partnerjem.

Ampak vseeno lahko kaj naredite  tudi brez terapije, da zmanjšate stres.

Božič in novo leto sta zagotovo lahko tudi čas veselja, vendar pa je dobro, da opustimo iluzijo o popolnih praznikih.

Ko razmišljam o preteklosti so nekateri spomini na skupna praznovanja lepi,  drugi manj lepi.

Tisti lepi spomini, ali pa vsaj hrepenenja po povezanosti, kot jih prikazujejo reklame, so po mojem mnenju razlog, zakaj se vsako leto zopet lotilmo  prazničnih ceremonij. A jih vsako leto, upam da, malo prilagodimo.

 

Vsak ima kakšne strategije, kako zmanjšati stres med prazniki!

Mi se odpravimo na dopust za štiri dni :), in odpade kuha za Božič. V začetku decembra že okrasimo smrekico, za darila poskrbi vsak za svoje. Jaz po moji strani,  mož po njegovi. Dogovorimo se, kaj si kdo od nas želi in gremo skupaj po nakupih (razen kar prinese Božiček hčerki, ker mora biti skrivnost!). Dogovorimo se koga bomo obiskali, koga povabili, ko se vrnemo iz dopusta. Tako so naši prazniki prijetni.

Kaj pa vi? Kaj boste letos naredili drugače, da bojo vaši prazniki lepši?

Eno so tehnične stvari glede praznikov, drugo pa čustvene. In za čustvene lahko poskrbite tudi tako da:

  • Razumevanje postavite pred nasvet

Čeprav smo nagnjeni k dajanju nasvetov, ko nam nekdo zaupa težave, se tega vzdržimo. Poslušajmo partnerja, zakaj je pod stresom in sočustvujmo z njim.

  • Ste na partnerjevi strani

Če je partner pod stresom iz razlogov, ki se nam ne zdijo pomembni, mu     vseeno bodite v oporo. V tem času je zelo dobrodošlo tudi izkazovanje naklonjenosti. Saj vsepovsod vidimo podobe srečnih odnosov, in boleče zareže, če je v našem odnosu odtujenost, tako čustvena, kot telesna.

  • Se tolažite, da bo več časa za skupne trenutke po praznikih

Zaradi občutka dolžnosti, da moramo zadovoljiti pričakovanja vseh drugih, pogosto za partnerja enostavno zmanjka časa. Veliko partnerjev se zato tolaži z mislijo, da bo po zaključku praznikov več časa drug za drugega.  Dogovorita se, kako se lahko že med prazniki povežeta, kaj bosta pa naredila za vajin odnos po praznikih.

Če pa rabite pomoč pri  poglabljanju vajinega odnosa ali razreševanju blokad, ki vas zavirajo, da bi bili bolje opremljeni za prijetnejše doživljanje časa praznikov, dobrodošli, da pridete na terapijo k meni.

Z ljubeznijo!

dr. Nada Trtnik

 

P.S.- Pa ne pozabite, večkrat se objemite, povejte si več zahval.
P P.S. – Če pa vam ni, da bi obiskali kakšno sitno teto ali strica, pa si dajte dovoljenje, da se temu izognite :)!