fbpx
Kako si lahko pomagate, če ste neupravičeno ljubosumni?

Vsekakor te boli, če si  ljubosumen. V tvoji glavi si prepričan, da imaš prav, saj imaš vse možne scenarije, ki ti jih ustvari um, s katerimi potrjuješ svoje prepričanje. A včasih te lahko um spelje v slepo ulico in ugotoviš, da si lahko neupravičeno ljubosumen. Vsaka pot spremembe se začne najprej s priznanje, da imaš težavo in da je težava tvoja oz. vajina.

Ko te preplavijo misli nezaupanja in ljubosumja, jih preusmeri v iskanje dejstev, ki govorijo v prid zaupanju v vajin odnos. Išči partnerjeva vedenja, ki potrjujejo, da je predan vajinemu odnosu.

Delajte na temu, da si zaposlen in da nimaš preveč časa za prazno razmišljanje. Zato se zaposli, počnite stvari, ki jih moraš narediti in počni stvari, ki jih rad počneš. Postavi si življenjske izzive in se razvijaj vdelovanju za dosego. Tak boš imel manj časa, da se tvoj um pase po nepotrebnem po ljubosumnih scenarijih.

Izjemno pomembno je, da izboljšaš svojo samopodobo. Pri tem ti lahko pomaga tudi pogovor s psihoterapevtom. Uči se  pohvaliti samega sebe, raziskuj dejstva, ki te podpirajo in govorijo tebi v prid. Uči se sprejemati  napake in uči se imeti rad. Izgrajuj zaupanje vase. Če nimaš zaupanja vase, bo to uničevalo tvoje odnose, saj boš od drugega pričakoval da ti da tisto, kar si moraš dati tudi sam sebi. Ja, seveda je prav, da te partner potrjuje, izkazuje naklonjenost. A partner je, preden je spoznal tebe, tudi rad počel številne stvari in se družil z različnimi ljudmi. In s tem, ko je stopil  v odnos s tabo, ni zdravo, da prekine vse in postane predan edino vajinemu odnosu. Prav je, da vesta kje so meje zvestobe in da si pustita druženje in ustvarjanje izven odnosa. Seveda v razumnih mejah. Torej, utrjuj zaupanje vase in svojo samopodobo.

Učita se spoštljive, primerne komunikacije in na primeren način komunicirajta s partnerjem vajine strahove, stiske, pomisleke. Bodi tudi odprt, da slišiš, kako je partnerju ob tvojih izbruhih. Poskusite se vživeti tudi vanj.

Zavedaj se tudi partnerjevih občutkov ob tvojem suminčenju in tvojih vedenjih. V vajin odnos lahko vnašaš nepotrebno napetost, stisko, jezo, nezaupanje, kar pa je v nasprotju s tem, kar si želiš.

Svetujem ti tudi, da se primerjaš in tekmuješ izključno samo s sabo. Spremljaj svoj napredek, zadaj si cilje in jih uresničuj. Izogibaj se, kolikor se da, primerjanju z drugimi osebami. Ti si edinstvena oseba. Vsak človek ima svojo zgodbo, svoje izzive. Zato delaj na tem, da vidiš sebe, da vidiš svoje vzpone, padce in bodi najboljši prijatelj samemu sebi. Bolj kot ti poznaš sebe, bolj se boš znal tudi pokazati drugim v pozitivni luči.

Krepi se v vedenjih, ki v odnosu ustvarjajo povezanost, zaupanje, veselje. Lahko ste zelo nevešči tega in morate to še razviti. Nekateri ljudje so se iz preteklih odnosov tako navzeli stresa, strahu, negotovosti, da brez njih težko živijo in jih stalno poustvarjajo.

Za konec pa še to, da je čisto ok in naravno, če imamo neko zmerno, »zdravo« ljubosumje. Če imaš rad nekoga, te je normalno strah, da boš izgubil njegovo naklonjenost in ljubezen. Zato vama zdravo ljubosumje, primerna komunikacija o temu,  pomaga ohranjati vajin odnos. Pomaga vama prilagajati vedenja, v katerih sta vidva ekskluzivna eden drugemu in data drugim meje, od kje naprej jih ne spustita.

Dr. Nada Mirnik Trtnik, psihoterapevtka

Psihoterapija Odnos, Ljubljana