fbpx
Partnerska terapija za lepši odnos

Danes pari želijo ostati skupaj, ker se v odnosu počutijo dobro in želijo ustvariti dobro učno bazo za svoje otroke. Vedno manj pa ostajajo skupaj zaradi strahu pred verskim, družbenim obsojanjem in strahom pred revščino. Za ustvarjanje dobrega odnosa morata oba partnerja razvijati dobre komunikacijske sposobnosti, zdrave navade, čustveno inteligenco in prevzemati odgovornosti za družino. Zdrave navade in veščine, ki so potrebne za kvaliteten partnerski odnos vodijo do večje povezanosti v odnosu. Partnerska terapija je lahko zelo kvalitetno orodje, ki paru pomaga do lepšega odnosa.

Terapija za pare kot prostor za učenje

V partnerski terapiji se partnerja učita veščin za spoštljivo komunikacijo. Učita se prepoznavati telesne reakcije, ko se počutita besedno ali nebesedno napadena eden od drugega in sta  v reaktivnem stanju protinapada ali umika. Nebesedni napad je lahko v oblik  mimike obraza, ki izraža prezir, kot zavijanje z  očmi, izraz gnusa ali gestikulacijo telesa v obliki zamaha z roko.

Partnerska terapija je prostor, kjer se učita spoznavati, raziskovati in drug z drugim deliti svoj notranji set, v katerem se nahajajo posameznikova čustva, hrepenenja, sanje, vizija.

Nadvse važno pa je učenje, tako v teoriji kot v praksi, kako se na pravi način prepirati. Ja tudi prepirati se je treba znati na dober način. V partnerski terapiji vas učim dobrega managementa oz. načina upravljanja konflikta. Naučiti se morata vsak pri sebi prepoznavati notranja stanja razburjenosti, se umirjati, umakniti in se ponovno povezati v dialog.

Za katere pare je primerna partnerska terapija?

Partnerska terapija je primerna za tiste pare, ki si želijo izboljšati kvaliteto partnerskega odnosa. So pripravljeni vložiti v izboljšanje partnerskega odnosa svoj čas, miselni napor, se učiti čutiti sami sebe in drug drugega ter za to nameniti tudi denar.

Ali lahko partnerska terapija pomaga vsem parom?

Tako kot zdravniki, specialisti, kirurgi ne morejo pomagati vsem bolnim ljudem, ki poiščejo njihovo pomoč, tudi zakonski terapevt ne more pomagati vsakemu paru. Zdravniki lahko pomagajo tistim bolnikom, ki pridejo dovolj zgodaj po pomoč in si želijo ozdraveti. Tudi partnerska terapija lahko pomaga tistim parom, ki pridejo po pomoč k zakonskemu terapevtu dovolj zgodaj in sta oba motivirana, da se trudita za izboljšanje odnosa.

Raziskave kažejo, da večina parov pride na partnersko terapijo šele šest let po tistem, ko začnejo zaznavati, da imajo v odnosu težave. Si predstavljate, da greste k zdravniku šele šest let po tistem, ko začnete na telesu zaznavati bolezenske znake?

V zgodovini človeštva še ni bilo boljše priložnosti za ustvarjanje prijetnega, spoštljivega, enakopravnega odnosa med moškim in žensko, kot je danes. Zakonska terapija je zagotovo ena od dobrih možnosti za učenje veščin, ki jih potrebujeta oba, da ustvarjata, malo po malo, večjo stopnjo povezanosti, prijateljstva, občudovanja eden drugega in  trdnejše pripadnosti v odnosu.

Moje poslanstvo je, da podžigam vašo voljo, da ustvarjate lepše odnose, bolj povezane družine in srečnejše generacije.

Z ljubeznijo!

dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka