fbpx
Ste pogosto ljubosumni na partnerja in vas zanima kako se soočati z njim?

Razlogov  za ljubosumje več. Lahko ljubosumje razdelimo na dve kategoriji in sicer, upravičeno ljubosumje in neupravičeno ljubosumje. Čeravno je meja med upravičenim in neupravičenim ljubosumjem pogosto zelo tanka in prehaja ena v drugo.

Pa si pobliže oglejmo kaj v grobem pomeni ena in drug vrsta ljubosumja.

Upravičeno ljubosumje doživiš v partnerskem odnosu, če te partner zares vara ali imaš jasne znake, da flirta z drugimi, četudi tega ne prizna. Upravičeno si tudi ljubosumen, če partner namenja svoj čas in pozornost številnim drugim ljudem, hobijem, delu. Ker ne zna nameniti zadovoljive količine časa, energije, pozornosti tebi in vajinemu odnosu, se počutiš zanemarjeno in posledično ljubosumno.

Neupravičeno si ljubosumen, če ti partner nameni neko razumsko količino časa, te ne vara, je pozoren, ti pa želiš še več in več njegove pozornosti in si želiš, da vse počneta skupaj, da se odpove svojim hobijem, prijateljem… Razlogi za »neupravičeno« ljubosumje so pogosto v temu, da imaš slabo podobo o sebi. Če si ne zaupaš in si nisi všeč, zelo težko verjameš partnerju, da te ima rad in da te ceni. Pogosto so razlogi za neupravičeno ljubosumje tudi nerealistična pričakovanja vezana na življenje v partnerskem odnosu. Nekateri imajo pogoste misli, da jih partner vara, čeprav nimajo nobenega dokaza za to. Izraz za obsesivno kompulzivno fantaziranje o namišljenemu varanju je tudi patološko ljubosumje.

Ljubosumje poganja strah pred izgubo partnerja, izgubo njegove ljubezni. Nič prijetno čustvo in nihče ne uživa v njem. Pogosti spremljevalci ljubosumja so tudi občutek nezadovoljstva, nesigurnosti in jeze ter vsiljive misli. Ljubosumna oseba ima v mislih fantazije, kaj vse partner počne oz. kaj vse bi lahko počel. Lahko izgublja kontrolo nad mislimi in posledično nad svojim vedenjem. Saj iz strahu postaja vedno bolj jezen, napadalen, prestrašen.

Lahko blago občasno doživljaš ljubosumje in to čustvo povečini obvladuješ. To je ok. Če pa se te ljubosumje vedno bolj polašča, se zaradi ljubosumja obnašaš vedno bolj agresivno, besedno napadalno, imaš v mislih pogosto črne scenarije glede partnerja, ga posledično vedno bolj kontroliraš, mu pregleduješ telefon, mu slediš pa potrebuješ psihoterapevtsko pomoč. Saj imaš zaradi obsedene ljubosumnosti vedno manj časa zase, zanemarjaš svoje delo in svoje življenje in si stalno pod stresom. To te lahko na dolgi rok uničuje. Psihoterapija ti lahko pri tem pomaga.

Če pride na partnersko terapijo par, ki se res sooča s prevaro in zdravim ljubosumjem, je ok nekaj časa, da preverjata telefon  eden drugemu, včasih tudi telefonske in bančne izpiske…. Običajno je takšno ljubosumje prehodnega značaj in izzveni v letu ali dveh, če par ostane skupaj in ponovno izgradi zaupanje. Kar od obeh zahteva trdo delo.

Občutek ljubosumja pomirjajo vedenja s strani tebi pomembne osebe, v katerih ti izkazuje, da ji je vajin odnos pomemben, da ste ji dragocena oseba, da ti da potrebno pozornost in je vajinemu odnosu zares predan.

Znaki ljubosumja so, da ne zaupaš partnerju, ko nista skupaj. Postajaš zaskrbljen, ko omenja druge osebe, s katerimi prihaja v stik. Lahko tudi preverjaš po drugih kanalih, kaj dela. Na primer pregleduješ njegov telefon, gledaš njegove socialne profile, ga zasleduješ… Poskušaš kontrolirati njegovo vedenje, s kom se sme družiti in s kom se ne sme družiti, koliko časa je lahko zunaj… Imaš vsiljive misli, da vas vara…

Če si upravičeno ljubosumen in te partner res vara, je prva stvar, ki jo mora narediti partner, ki vara ta, da prekine afero in vse privat stike, ki jih ima s tretjo osebo. Zaupanje se gradi v odnosu, v katerem so afere zaključene. Raziskujeta lahko vajina pogleda o sprejemljivem in nesprejemljivem vedenju, ko sta z drugimi osebami, še zlasti tistimi, ki so enemu ali drugemu privlačni ali pa izkazujejo interes, da bi radi imeli kaj z enim ali drugim. Zaupanje je gonilna sila v odnosu, ki drži skupaj vajin odnos. Vsak zdrav partnerski odnos potrebuje občutek zaupanja. Zaupanje lahko izrajujeta sama in tudi ob pomoči partnerskega terapevta.

Če si neupravičeno ljubosumen je prva točka, da si priznaš, da nekaterih svojih misli in občutkov ne obvladuješ. Zavedati se moraš, da lahko  tvoje ljubosumje in z njim povezani ljubosumni izpadi iz strahu pred izgubo tebi pomembne osebe, zares pripeljejo do tega, da bo tvoje ljubosumno vedenje tako  načelo vajin odnos, da se bosta zares razšla.

O tem Kako si lahko pomagate, če ste neupravičeno ljubosumni, si lahko preberete v drugem članku na linku.

Pogumno naprej, življenje je polno izzivov, rešujmo jih.

dr. Nada Mirnik Trtnik, psihoterapevtka

031 371 143