fbpx
Januar – mesec ločitev

Glede na podatke sodišč, je januar mesec, ko se loči največ parov.

Zakaj ravno januar?

Najverjetneje zato, ker so se prazniki zaključili, staro leto se je poslovilo in pripravljeni smo na nove začetke. Veliko parov tudi ne želi z novico o ločitvi prizadeti bližnjih med prazniki. Drugi pa mogoče upajo, da se bo partner z novim letom spremenil in ko vidijo, da je vse po starem, se odločijo za razhod.

Težko je poiskati pravi trenutek!

Vedno je težko poiskati pravi trenutek za ločitev. Ko pa so v igri še otroci, pa je situacija še toliko težja. Zato želimo poskusiti res vse, da bi zakon deloval: izboljšat komunikacijo, delat kompromise, partnersko terapijo… in če to ne deluje, je ločitev žal pogosto edina izbira. Ko se prepiri vse bolj pogostijo, ko je v družini vzdušje jeze, žalosti vse prevečkrat na dnevnem redu je mogoče čas, da temeljito premislite, ali je še realno upanje, da se odnos spremeni do ene znosne meje sprejemljivosti ali pa je bolje za vaju, da se poslovita kot partnerja in si ne grenita več življenja ter poskrbita za otroke po najboljših močeh.

Kaj pa otroci?

Seveda je razhod manj travmatičen, če so ptički že ven iz gnezda in ločitev bolj kot ne zadeva zakonca. Če pa so pod vprašajem tudi otroci in še posebej, če so še zelo majhni, se jim lahko podre občutek varnosti in jih naredi zelo negotove. Zatorej moramo biti pri sporočanju novice o razvezi zelo nežni in si vzeti čas, da jim razložimo situacijo. Dobro bi bilo začeti s tem, da jim povemo, da to ni njihova krivda in da jih bosta mama in oče vedno imela rada in jim stala ob strani. Pri tem pa ne obljubljajmo ničesar, kar vemo da ni izvedljivo.

Vidva pa se potrudita, da stvari ostanejo kolikor se da normalne. Da ne preigravata sovraštva, jeze  ki je mogoče med vama, preko otrok. Že dovolj hudo je otrokom, če so morali v času pred ločitvijo poslušati vajine prepire in jih ni treba zlorabljati še po ločitvi za to, da jih primerjate v negativnem smislu z drugim partnerjem na katerega ste jezni, izsiljevanjem informacij preko njih …

Če otrokovo obnašanje postane težavno ali v šoli popusti, svetujem, da otrok obišče vsaj eno svetovanje. Nekateri otroci sploh ne pokažejo kaj dejansko se dogaja v njih, ampak v vsakem primeru se moramo z njimi pogovoriti o spremembah in jim pomagati naslavljati čustva, ki se porajajo v njih.

Zaupajmo, da bo znova bolje!

Za odrasle pa velja, da ločitev spremeni življenje vpletenih. Čeprav sčasoma prebolimo, študije kažejo, da se ob ločitvi za nekaj časa znatno zmanjša splošno zadovoljstvo z življenjem, zato je pomembno, da naredimo načrt, kako bomo poskrbeli zase v samem procesu ločitve. Poiščite si psihoterapevta, da lahko ob njem izrazite svoja čustva, strahove in upe.
Izolacija problema ne bo odpihnila, ravno tako pretirano zabavljanje. Če se odločite, da boste znova hodili na zmenke, delajte odločilne korake počasi.

Zapomnite si tudi, da če pripeljete nekoga domov in so vaši otroci tam, se lahko zavoljo novega partnerja počutijo neprijetno.

Če ste se odločili za ločitev ali če ste jo prisiljeni sprejeti, proces soočanja ni nikoli lahek. Da bi bil malo lažji, se nehajte obtoževati in premlevati scenarije – kaj bi lahko bilo, če bi bilo… Te misli so sicer povsem naravne, ampak na izboljšanje počutja ne delujejo najbolje. Za nazaj ne moreš spreminjati stvari, zato z pretiranim razmišljanjem o tem »Kaj bi če bi…« samo izgubljate dragoceno energijo, ki jo rabite za prilagoditev na novo situacijo. Zavedajte se, da je pogajanje s samim seboj del procesa žalovanja, skupaj z čustvi žalosti, jeze, strahu, negotovosti, upanja, zanikanja, krivde in dokončno s sprejetjem.

Okrevanje in povratek na stare tirnice lahko traja dlje kot bi si želeli, lahko pa začnete z majhnimi koraki in zaupate, da se bo življenje nadaljevalo; da se boste znova počutili dobro in našli ljubezen vsaj do samega sebe ali pa v novem odnosu.

Pripravila dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

Vir: Barton Goldsmith, Why is January Divorce Month? January is the month when most divorces are filed.