fbpx
Kaj so fleshbacki po razkritju afere oz. prevare v partnerskem odnosu in kako se rokovati z njimi?

Fleshbacki so močne vsiljene podobe, slike, zvoki, vonjave, občutki o travmatičnem dogodku/dogajanju. Te se pojavljajo nepričakovano.

Sprožijo se lahko kar tako ali pa je sprožitev povezana z raznoraznimi namigi, ki so povezani z nezvestobo (zamujanje, notranji občutek, zvok, sum na laž …)

Pojavijo se naenkrat. Nekatere lahko predvidimo, da se bojo pojavili, nekateri se pojavijo spontano.

Predvidimo jih lahko, npr. ko se vozimo po cesti, mimo kraja, kjer sta se dobivala s tretjo osebo; ko partner zamuja na podoben način kot je zamujal, ko je varal; partner vzame s sabo na wc telefon, kot ga je jemal med prevaro; praznovanje rojstnega dneva (s spominom na to, da je lani šel še po zabavi k tretji osebi…).

Ko se pojavi fleshback, greste ponovno čustveno in z odzivi telesa skozi travmo razkritja afere, ki se vam je zgodila, in to lahko doživite, kot da je prvič, kot da ste ravno odkrili.

Fleshbacki so sestavni del vašega doživljanja še nekaj časa po razkritju prevare.

To spravi v stisko tako prevaranega, kot tistega ki je varal. Bojita se jih, bojita se težkih občutkov ki pridejo z njim in vajinih reakcij, kako se odzivata eden na drugega.

Nekatere je strah, da bodo te vsiljene podobe trajale v nedogled in se ne bodo nehale.

Kako se rokovati s fleshbacki?

Pri rokovanju s fleshbecki lahko pomaga:

  • da jih poskusita predvideti in se dogovorita, kako se bosta takrat povezala (npr. se primeta za roke, in sta nekaj časa v tišini; si rečeta da sta sedaj vidva skupaj in da delata na tem, da se povežeta nazaj …);
  • izogibanje situacij, položajev, ki bi lahko sprožili flesbacke;
  • sprejemanje – da je prišel flesback in da bo minil. Samo spustite ga skozi, da opravi svoje in mine;
  • pogovor o flesbecku na primeren način. Da tisti, ki ga doživi, na varen način pove to partnerju. Da se tisti, ki je varal nauči empatije, vživljanja v partnerjeva čustva in tudi da izrazi svoja.

Sčasoma se intenzivnost in pogostost fleshbackov umiri. Lahko pa se vrnejo tudi čez leta, ob močnem sprožilcu, npr. gresta v restavracijo in je natakarici, ki vama streže, isto ime kot tretji osebi, s katero vas je partner varal; gresta na dopust in tam srečata tretjo osebo, ki je tudi šel na isto potovanje kot vidva…. ali pa ko se ločita, in do vas preide določena informacija o bivšem…

Pri rokovanju s fleshbacki vam lahko pomaga tudi obisk psihoterapevta. Če nameravata ostati skupaj, prideta na terapijo skupaj, če se bosta razšla, pridete na terapijo sami.

Na psihoterapiji se učimo načinov empatične komunikacije in pogled usmerimo v sedanjost, preteklost in prihodnost, da ozavestita kako vama je danes, kaj je bilo v preteklosti dobrega in kaj slabega ter kaj si želita za vnaprej.

Z ljubeznijo!

dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka, 031 371 143