fbpx
POT OKREVANJA PO RAZKRITJU PREVARE!

Vsako zdravljenje prevare rabi dovolj časa in res obilo potrpežljvosti med obema partnerjema.

Nujno pri okrevanju je, da je afera brezpogojno končana, tako čustveno kot telesno.

Potrebno se je znebiti vseh možnih spominkov, prekiniti vse kontakte, povedati partnerju o morebitnih fantaziranjih v zvezi s tretjo osebo. Če gre za prevaro na delovnem mestu, številni začnejo iskati novo službo in jo tudi najdejo dokaj hitro, ….

Potrebno je žalovati za izgubo varnosti v odnosu in podobo odnosa, ki sta jo imela pred afero.

Par, ki želi ostati skupaj, mora delati na tem, da ponovno v odnosu vzpostavi varnost in zaupanje. Da se pogovarjata odkrito o ranah prevaranega in tudi stiskah, ki jih je odnos imel pred prevaro. Ter delata na zdravljenju tega.

Delati morata na temu, da si v vsakdanjem življenju pošiljata jasne, konkretne izraze pripadnosti, zaveze, naklonjenosti. Lahko pa bo trajalo še dolgo, da bosta lahko rekla drug drugemu, da se ljubita.

Delata morata na predelavi afere in tudi na celjenju ran, ki so bili narejeni v odnosu že pred afero. Pomagata si lahko tudi tako, da prideta na partnersko terapijo.

Tisti, ki pa se razidejo, ker ne želijo ali pa ne morejo predelati prevare in ostati v odnosu, morajo predelati bolečino slovesa in najti svojo pot v življenju.

Poiskati morate informacije o temu, kako na primeren način povedati otrokom, če jih imata, o ločitvi. Zavedati se morate, da tudi otroci žalujejo in ohraniti nekaj energije tudi zanje.

Vsekakor gre lažje skozi proces žalovanja tisti, ki se opremi s potrebnimi znanji o tem,  kakšne čustvene stiske so naravne v procesu ločevanja in se o tem pogovarja. Pri tem vam lahko pomaga tudi obisk psihoterapije. Lahko prideta ne en posveta ali na več psihoterapevtskih srečanj.

Zdaj ko vam to pišem, mislim… kakšne izzive imamo ljudje v življenju. Eni so težki, drugi lažji …

Želim vam, da greste dobro skozi izzive, ki se vam postavijo na pot. Ne glede na to, kakšni so, se je treba odgovorno lotiti reševanja vsakega. Včasih smo na tej poti reševanja izzivov sami, včasih najdemo oporo v drugemu…

Pa srečno!

Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka, 031 371 143