fbpx
5 načinov, kako si pomagati po razkritju nezvestobe: terapevtski pogled

Varanje oz. nezvestoba je ena od tistih ran, ki najhuje prizadene partnerski odnos.

Čeprav se na začetku prevara lahko skrije, se jo prej ali slej odkrije. Prizadeta oseba ob tem želi vedeti (vso) resnico. Ne glede na to, ali partner, ki vara, to nezvestobo prizna ali ne, se oba partnerja pri tem znajdeta v težki situaciji.

Nekateri pari se po razkritju ne morejo pobrati in se razidejo. Številni pari, ki sem jih spremljala na partnerski psihoterapiji po razkritju prevare, pa so zmogli predelati prevaro in se znova povezati.

Ranjen odnos je po razkritju nezvestobe zelo težko zaceliti, a se da.

Pari in posamezniki se zaradi velike bolečin, občutka nemoči in želje po zmanjšanju »mučnega obdobja zasliševanja« in »izmikanja odgovorom« pogosto odločijo za strokovno pomoč in obiščejo partnerskega terapevta.

V nadaljevanju navajam nekaj terapevtskih iztočnic, ki so del terapevtskega procesa okrevanja po prevari in ki obema partnerjema skušajo pomagati pri izboljšanju njunega odnosa.

1) Razkritje in transparentnost

Običajno se zgodi, da prevarani partner nezvestobo odkrije s pomočjo besedilnih sporočil, e-poštnih sporočil, slik itd. Nastopi konflikt, v katerem »krivec« nezvestobo bodisi zanika bodisi jo na koncu prizna.

Kljub temu pa glavni sprožilci za nezvestobo po večini ostanejo pometani pod preprogo. Zato je prvi korak pri partnerski terapiji ta, da se naredi prostor, da partner, ki je prevaran, postavi zanj pomembna vprašanja povezana s prevaro in dobi odgovor, ki jih rabi, da se bo lažje soočil s prevaro, lažje zaupal.

Prav tako je pomembno v tej fazi, da tisti, ki je varal, razvije sposobnost, da zdrži in odgovarja na vprašanja. Čeprav mu je lažje še naprej lagati, da se zaveda, da je nujna faza pri premagovanju stisk, ki jih odpre prevara, prav transparentnost.

Soočanje s tem, kakšna čustva je s svojim dejanjem vnesel v odnos. Skupaj se morata prebiti skozi vsa dejstva: kdaj, kje, s kom je varal, kako je skrival. Tu gre za temeljit in transparenten opis dejanj in ozadja prevare. Ta proces je dolgotrajen in lahko traja več tednov, mesecev.

Edino o čemer se ne smeta pogovarjati, pa so podrobnosti glede spolne intimnosti (položaji, orgazmi …). Kajti, podrobnosti vezane na samo spolnost bi lahko povzročile kasneje prevaranemu hude vsiljive misli in bi se težje povezal nazaj s partnerjem.

2) Osebni vpogled

Razumevanje vzrokov za nezvestobo je ključno, v kolikor želimo preprečiti njeno ponovitev. Partnerske terapije lahko npr. za zakonce, ki varajo, pomenijo varno okolje. Na njih lahko brez zadržkov delijo in pojasnijo vzroke, ki so jih vodili k nezvestobi (socialni, finančni, spolni ipd.), lahko pa tudi pojasnijo, kako so pri sebi opravičevali svoje ravnanje.

3) Prepoznavanje sprožilcev, stresorjev in okolij visokega tveganja z namenom ublažitve ponovnih težav

To osebi ki vara pomaga prepoznati ključne čustvene sprožilce, stresorje in okolja, v katerih bo morda moral biti zelo previden (npr. paziti, kadar potuje na službeno pot v drug kraj), da se ponovno za zaplete v krog laži in prevare. Prav tako pa pomaga razumeti prevaranemu, katere situacije, misli, vedenja partnerja, v njemu zbujajo negotovost, strah, stisko.

4) Pregled sedanjega in preteklega vedenja

Je partner varal prvič ali ima za seboj že nekaj tovrstnih dejanj? Je šlo za enkratno prevaro ali dalj časa trajajoče varanje. Če gre za večkratne prevare ali dalj časa trajajoče prevare je potrebno te vzorce vedenja preučevati z dodatno previdnostjo in raziskati ozadja, ki poganjajo posameznika v prevaro namesto v poglabljanje odnosa s partnerjem.

5) Prizadetemu partnerju je treba omogočiti čas, da se pobere

V tem procesu mora partner, ki je varal, spoznati, kako so njegova dejanja prizadela drugega partnerja, prav tako pa mora razumeti, da bo njegov prizadeti partner potreboval kar precej časa (govorimo tudi o mesecih, letih), da bo v varajočem spet vzpostavil zaupanje.

Da bo vaše okrevanje po razkritju prevare lažje steklo, z manj izmikanja in več globokega vpogleda in razumevanja eden drugega, vam na tej poti lahko z dolgoletnim strokovnim znanjem pomaga tudi jaz, dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka.

Dr. Nada Trtnik, Psihoterapija Odnos
031 371 143
nada.trtnik@odnos.org