fbpx
Razkritje partnerske prevare

V številnih primerih afera oz. nezvestoba ni nikoli odkrita. Tisti, ki je varal, tega ne želi razkriti partnerju. Pogosto je razlog v temu, da ne želi prizadeti partnerja, misli, da lahko kadarkoli prekine, ga je sram njegove šibkosti, se mu zdi, da je varanje nekaj, kar večina počne tu in tam …

Ko začneš sumiti, da se nekaj dogaja …

Kaj narediš?

Najprej običajno vprašaš partnerja, če ima drugo.

Odgovor je pogosto negativen. Nekateri res nimajo afere, nekateri jo imajo.

Pa poglejmo dinamiko razkritja prevare tam, kjer gre za prevaro in ne za ljubosumje in podtikanje.

Redki iskreno priznajo. Nekateri izmed njih so tako globoko v aferi, da si želijo ustvariti drugo življenje in oditi iz odnosa. Ali pa ne zmorejo več prenašati pritiska dvojnega življenja in priznajo ali pa celo sami povedo.

Običajno pa ob takšnih vprašanjih, če imajo drugo, zanikajo, dokler lahko. Prikrivajo, lažejo, kot so to počeli cel čas varanja. Če gre za dalj časa trajajočo afero.

Pogosto jih partner nekako razkrije. Ali prestreže sporočilo, najame detektiva, naloži spy phone program, dobi anonimen klic, mu kdo pove… in takrat se začne klobčič razkrivanja razpletati.

To obdobje je boleče za oba oz. vse tri vpletene.

Ko se začne klobčič skrivnostnosti razpletati

Ko pride do razkritja prevare se začne proces soočanja drug z drugim in vsak sam s sabo.

TISTI, KI JE VARAL, se sooča z bolečino partnerja, njegovimi vprašanji in notranjo dilemo, koliko povedati, koliko prikriti.

Ali končati z afero, ali ostati s partnerjem, ali oditi…

Srečuje se s strahom pred izgubo doma, partnerskega odnosa…

Eno je bil čas, ko je imel afero in partnerka ni vedela za prevaro. Drugo je čas, ko se mora soočati s težo svoje odločitve, da se je spustil v dvojno življenje in odgovarjati na številna vprašanja tistega, ki je bil prevaran.

PREVARANI PARTNER ob soočenju s prevaro partnerja postane prestrašen, jezen, negotov…

V kratkem ali daljšem času izve dejstva – informacije, ki jih je tisti, ki je varal prikrival prej krajši ali daljši čas.

Tisti ki je varal, je imel čas sproti razčiščevati sam s sabo, s svojo vestjo, s svojimi plani za prihodnost….prevarani pa dobi v kratkem času razkrito resnico o skrivnem dvojnem življenju partnerja.

In rabi čas, da to predeluje.

Pogosto doživljajo reakcije, kot jih doživljajo ljudje, ki so doživeli kakšne hude nesreče in imajo po nesreči vsljive misli – flešbeke. Temu se reče, da imajo post travmatski stresni sindrom (PTSD).

Saj se jim poruši občutek varnosti doma, odnosa, ki so ga prej imeli. Četudi so prej kaj slutili…

Slabo spijo. Strah jih je, ko partner zamuja, ali se ne javi takoj….

Kar je bilo prej zanje čisto ok, varno, npr. da je partner šel s prijatelji na pogovor, da je kdaj dlje časa ostal v službi… sedaj postane nevarno in so pogosto v strahu, da se prevara nadaljuje.

Postanejo pravi “kontrol friki”, v vsem vidijo nevarnost… kar je v obdobju po razkrtju prevare normalno….

Zakaj pridejo pari po razkritju prevare na terapijo?

Ker pogosto ugotovijo, da sami ne znajo čez to težko obdobje in potrebujejo podporo, usmerjanje s strani strokovnjaka. 

Na terapiji jim terapevt pomaga razumeti, kaj se dogaja z njunimi čustvi, zakaj takšna potreba po spraševanju, koliko časa traja okrevanje po prevari, katere so faze žalovanja po razkritju prevare …

Vabljeni k ogledu kratkega video posnetka na temo afer v partnerskem odnosu, ki ga najdete na youtub kanalu Nada Trtnik.

Z ljubeznijo!

Dr. Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka

031 371 143, nada.trtnik@odnos.org